Ramai orang bersemangat baca Al-Quran masa bulan Ramadan sahaja , tapi bila bulan Ramadan berakhir, kebanyakan dari kita sibuk dengan rutin harian masing-masing dan mula melupakan bacaan Al-Quran.

Akibatnya,ramai antara kita tanpa sedar telah meninggalkan Al-Quran. Ini adalah fenomena yang kita lihat setiap tahun. Mengapa ini terjadi? Berikut adalah 5 sebab mengapa orang meninggalkan Al-Quran:

1. Sibuk dengan pekerjaan dan kehidupan sehari-hari

Kebanyakan orang sibuk dengan pekerjaan harian. Sehingga menjadikan membaca Al-Quran adalah hal yang harus dilakukan ketika masa terluang sahaja. 

Namun, kita harus ingat bahawa membaca Al-Quran juga mampu menjadi cara untuk menghilangkan stres kerja dan menenangkan fikiran kita.

Ingatlah! Allah SWT berfirman dalam Al-Quran, “Sesungguhnya dengan mengingati Allah hati menjadi tenteram.” (Ar-Ra’d ayat 28)

2. Tidak memahami makna Al-Quran

Ketika membaca Al-Quran, ramai orang hanya fokus pada membaca tanpa memahami makna yang terkandung di dalamnya. Ini membuat mereka merasakan membaca Al-Quran itu membosankan dan tidak memberi manfaat.

Ingatlah! Allah SWT berfirman dalam Al-Quran, “Dan (begitulah) Kami telah menurunkan Al-Quran dengan membawa kebenaran dan dengan turunnya Al-Quran itu membawa keberkatan bagi kaum yang beriman.” (Al-Isra’ ayat 105)

3. Tidak terbiasa membaca Al-Quran

Membaca Al-Quran memerlukan kesabaran dan waktu yang cukup. Orang yang tidak terbiasa membaca Al-Quran akan merasa beban dan akhirnya meninggalkannya.

Ketahuilah! Allah SWT berfirman dalam Al-Quran, “Maka bersabarlah kamu dengan ketentuan Tuhanmu dan janganlah kamu termasuk orang-orang yang lalai dari ingatannya.” (Al-Hadid ayat 11)

4. Merasa Al-Quran berat untuk difahami

Bagi sesetengah orang, Al-Quran ni rumit dan membingungkan kerana kepelbagaian maksud gaya Bahasa Arab dengan makna tersurat & tersirat. Mereka akhirnya kehilangan minat untuk memahami Al-Quran.

Ingatlah! Allah SWT berfirman dalam Al-Quran, “Dan Kami turunkan dari Al-Quran yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman. Dan Al-Quran itu tidaklah menambah kepada orang-orang yang zalim selain kerugian.” (Al-Isra’ ayat 82)

5. Terpengaruh dengan kebiasaan orang sekeliling

Pengaruh orang sekeliling sering kali membuat seseorang berpotensi meninggalkan Al-Quran. Mereka lebih memilih untuk mengikuti kebiasaan masyarakat daripada membaca Al-Quran. Bukannya datang daripada diri sendiri untuk melazimi Al-Quran.

Ingatlah! Allah SWT berfirman dalam Al-Quran, “Dan apabila dikatakan kepada mereka, “Ikutilah apa yang Allah turunkan,” mereka menjawab, “Tidak, kami mengikuti saja apa yang kami dapati dari nenek moyang kami. (Al-Baqarah ayat 170)

Nasihat ustaz & ustazah, sekiranya kita ingin kekal berada dalam jalan yang diredhai Allah, maka jangan biarkan Al-Quran menjadi semakin jauh dari diri kita setiap hari.

Jangan biarkan masa berlalu begitu sahaja tanpa kita mengambil peluang untuk mendekatkan diri kita kepada Allah melalui Al-Quran.

Oleh itu, mari kita segera bertindak untuk kembali mengaji Al-Quran, sama ada dengan mencari guru atau mengikuti kelas-kelas mengaji yang tersedia. Jangan tunggu lagi.

Azdan sedia membantu anda untuk dekatkan diri dengan Al-Quran.

Anda perlukan khidmat Konsultasi ?
Jom bersama AZDAN supaya kami dapat bantu selesaikan sebarang masalah anda ! Jangan bimbang sepanjang KONSULTASI , ustaz ustazah akan bersama anda untuk mantapkan lagi bacaan Al-Quran.

Untuk makluman ! KONSULTASI ini bernilai RM50 , tapi untuk anda kami nak bagi secara PERCUMA je .
Ye PERCUMA sahaja. Berbaloikan ? Tunggu apa lagi jom ambil peluang ni !
Jom dapatkan Konsultasi bersama Azdan dengan Tekan link dibawah Sekarang 

Saya perlukan konsultasi mengaji dengan Azdan Hari Ini.