Kelebihan bulan Ramadhan telah diberikan oleh Allah SWT dengan penuh berkat berbanding dengan bulan-bulan yang lain. Setiap detik yang berlalu sepanjang bulan yang mulia ini dianggap sebagai sebaik-baik waktu dan sebaik-baik hari.

Pintu neraka akan ditutup rapat-rapat, sementara pintu syurga dibuka selebar-lebarnya untuk menyambut kedatangan orang-orang yang berpuasa. Kelebihan bulan Ramadhan tidak hanya terletak pada ibadah puasa semata-mata, tetapi juga meliputi pelbagai aspek lain.

 

5 Kelebihan Bulan Ramadhan

1. Mendekatkan Diri Kepada Allah

Satu daripada kelebihan utama bulan Ramadhan adalah bahawa ia memberi peluang kepada umat Islam untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT.

Dengan menunaikan ibadah puasa, seseorang itu dapat meningkatkan ketaqwaan. Allah SWT telah menjanjikan ganjaran yang berlipat ganda bagi mereka yang berpuasa di bulan Ramadhan.

2. Pengampunan Dosa

Bulan Ramadhan juga merupakan masa di mana pintu rahmat dan pengampunan Allah SWT terbuka luas. Puasa merupakan setinggi-tinggi amalan bagi mendekatkan diri kepada Allah dan puasa juga penghapus dosa-dosa atas maksiat yang dilakukan.

Ini merupakan satu keistimewaan besar yang tidak boleh disia-siakan.

3. Meningkatkan Keprihatinan Sosial

Selain aspek kerohanian, bulan Ramadhan juga menggalakkan umat Islam meningkatkan keprihatinan sosial terhadap orang lain terutama mereka yang kurang berkemampuan.

Contohnya, amalan bersedekah akan memberi manfaat kepada masyarakat keseluruhannya.

4. Mengeratkan Hubungan Keluarga

Bersahur, berbuka serta menjalankan ibadah bersama-sama pasti dapat meningkatkan keharmonian dalam keluarga.

5. Meningkatkan Kesabaran dan Ketabahan

Menunaikan ibadah puasa sepanjang bulan Ramadhan memerlukan kesabaran dan ketabahan yang tinggi.

Oleh itu, bulan ini adalah satu latihan yang baik untuk meningkatkan kualiti ini dalam diri.

 

Tips Maksimumkan Kelebihan Bulan Ramadhan

   

   • Solat Tarawih: Solat Tarawih adalah solat sunat yang dilakukan selepas solat Isyak pada malam bulan Ramadhan. Ia merupakan amalan yang sangat dianjurkan dan mempunyai pahala yang besar.

   • Berdoa dan Berzikir: Luangkan masa untuk berdoa dan berzikir sepanjang hari, terutamanya di waktu-waktu yang paling mustajab berdoa seperti ketika berbuka puasa.

   • Berbuka dengan Makanan Sihat: Pilih makanan yang berkhasiat untuk berbuka. Ini membantu menjaga kesihatan dan memastikan tenaga yang mencukupi sepanjang hari.

   • Menghindari Perbuatan yang Dilarang: Selain menahan makan dan minum, puasa juga melibatkan menahan diri dari perbuatan yang dilarang oleh agama, seperti mengumpat, berbohong, dan mencaci.

   • Bersedekah dengan Ikhlas: Bersedekah bukan sekadar memberi wang, tetapi juga memberi dari hati dengan ikhlas kepada yang memerlukan. Berikan sumbangan dengan penuh keikhlasan.

   • Membaca Al-Quran: Beruntungnya kehidupan seorang muslim yang berpuasa pada waktu siangnya dan membaca al-Quran pada waktu malamnya di samping melakukan amal ibadah yang lain untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT. Selain daripada syafaat Nabi SAW ke atas umat Baginda, ibadah solat, puasa, membaca al-Quran dan amalan-amalan kebaikan lain akan menjadi syafaat yang diterima oleh Allah.

   

  Kesimpulannya, bulan Ramadhan adalah masa yang penuh berkat dan pahala yang besar bagi umat Islam. Dengan memanfaatkan setiap peluang yang ada, sekaligus merebut kelebihan bulan Ramadhan. Mari jadikan bulan yang suci ini sebagai peluang untuk meningkatkan lagi keimanan, ketakwaan, dan kebaikan.

  Selamat menjalani ibadah puasa!

  kelas mengaji

  Jangan lupa juga untuk tingkatkan tahap bacaan al-Quran anda dengan kelas mengaji online Azdan yang menarik dan efektif.

  Dapatkan pembelajaran daripada ustaz dan ustazah bertauliah serta konsultasi peribadi secara percuma.

  Jom sertai kami di Azdan hari ini!

  Konsultasi Kelas Mengaji Online Di Sini

  Promosi Selamat Datang!

  PERCUMA

  Kelas Percubaan!

  Mula belajar mengaji sekarang–dapatkan secara Percuma!

  Tebus tiket percuma kelas percubaan sekarang!

  Kalau bukan sekarang, bila lagi nak belajar mengaji.