9 PERSIAPAN UTAMA MENJELANG BULAN RAMADAN

Persiapan Ramadhan – Ramadhan adalah bulan kesembilan dalam kalendar Hijrah dan juga diyakini oleh umat Islam sebagai bulan di mana rahmat dan pahala dilipatgandakan. Pada bulan ini, umat Islam juga berpuasa sepanjang bulan.

Untuk menyambut bulan yang mulia ini dan juga menunaikan ibadah puasa dengan sepenuhnya, sudah sewajarnya kita memerlukan persiapan yang rapi.

Ayuh, ketahui persiapan Ramadhan mana yang perlu disediakan!

1. Meningkatkan keimanan diri

Persediaan yang paling asas untuk Ramadhan adalah persediaan untuk iman. Persediaan dalam iman boleh dilakukan dengan mula mengamalkan kawalan tabiat buruk harian.

Ini boleh dilakukan dengan cara yang mudah seperti memastikan Solat Lima Waktu tidak pernah kosong, atau berhenti merokok.

2. Persediaan Fizikal dan Jasmani untuk Puasa

Bulan Ramadhan adalah bulan yang sangat dianjurkan untuk melakukan kebaikan dan mengumpul pahala. Ditambah dengan puasa, pastinya memerlukan keadaan fizikal dan jasmani yang cemerlang. Jika jatuh sakit, sudah tentu ibadah tidak akan optimum.

Jaga keadaan fizikal dan jasmani  anda mulai sekarang dengan mengurangkan tabiat tidak sihat seperti berjaga malam dan makan makanan yang tidak sihat. Mulakan bersenam dengan lebih kerap dan jika perlu ambil vitamin atau suplemen kesihatan.

Dengan pengambilan multivitamin, badan menjadi tabah memasuki bulan Ramadhan dan tidak mudah sakit. Supaya tiada halangan untuk berpuasa hingga ke akhir.

3. Mendalami Ilmu dan Ilmu Agama

Persediaan untuk menghadapi bulan Ramadhan yang akan datang adalah untuk mendalami ilmu dan pengetahuan tentang agama. Belajar tentang perkara-perkara yang tidak sepatutnya dilakukan oleh umat Islam di bulan Ramadhan. Belajar juga tentang cara ibadah yang baik dan betul.

Sebelum memasuki bulan Ramadhan, tidak salah untuk lebih banyak membaca tentang agama dan lebih kerap menyertai forum agama bagi mendalami ilmu dan ilmu agama agar dapat menunaikan ibadah di bulan Ramadhan dengan lebih khusyuk.

4. Membudayakan amalan bersedekah

Memasuki bulan Ramadhan, persiapan material merupakan persiapan menghadapi Ramadhan berikutnya yang tidak boleh dilambatkan. Selain daripada keperluan yang semakin meningkat menjelang bulan Ramadhan dan harga barang yang melambung tinggi, sudah tentu anda ingin memperbanyak sedekah dengan berzakat dan bersedekah di bulan Ramadhan kan?

Selagi masih ada masa, mulakan uruskan kewangan dengan hidup lebih berjimat cermat agar simpanan mencukupi untuk menampung keperluan dan juga amal di bulan Ramadhan.

5. Persediaan Keperluan Ramadhan Harian

Persediaan menyambut bulan Ramadhan yang terakhir adalah untuk mempersiapkan ketersediaan keperluan harian. Bermula dari peralatan ibadah hinggalah keperluan dapur.

Bermula dari keperluan asas dan rempah masakan yang mencukupi. Bagi menjalankan ibadah boleh dimaksimumkan dengan bersahur dan berbuka puasa yang berkhasiat.

6. Membersih Persekitaran

Adakah anda masih ingat bahawa kebersihan itu bukan sebahagian daripada iman? Ya, slogan itu benar. Dengan anda membersihkan rumah, persekitaran sekeliling, supaya jika anda boleh turut serta membersihkan masjid dan surau, lebih elok.

Kalau ke kampung pada bulan Ramadhan, pasti kampung-kampung itu penuh dengan hiasan menyambut bulan Ramadhan, bukan? Anda juga tidak boleh rugi, kerana bulan puasa adalah bulan yang penuh keberkatan maka wajar diraikan.

Jika persekitaran anda bersih, sudah tentu anda juga selesa untuk beribadat kan?

7. Persediaan Mental dan Mental

Sambutlah bulan Ramadhan dengan jiwa yang bersih dan rasa ikhlas. Alangkah baiknya jika anda bertaubat atas segala kesilapan yang telah dilakukan agar segala ibadah puasa lebih khusyuk dan fokus.

Selain itu, mentaliti anda juga perlu bersedia kerana bulan ini kita akan menunaikan ibadah puasa dan lain-lain secara optimum selama sebulan penuh. Jiwa dan mentaliti kita hendaklah dipersiapkan dengan penuh keimanan dan keikhlasan atau keikhlasan dalam beribadah.

Justeru, kesukaran dan kemalasan dalam beribadah dapat diatasi dan dihapuskan. Ibadah menjadi mudah dan menyeronokkan.

8. Sediakan Peralatan Ibadah

Perkara yang sangat penting untuk di sokong dalam pengukuhan iman di bulan Ramadhan ialah kehadiran kelengkapan ibadah yang dipenuhi. Sediakan sejadah, kain sarung, kopiah dan mukena agar aktiviti ibadah dapat dijalankan secara optimum.

9. Banyakkan berbuat baik

Memang tidak ada manusia yang sempurna, tetapi di bulan yang penuh barakah ini anda boleh memulakan banyak perkara baik terhadap orang lain dan meninggalkan tabiat buruk. Supaya di bulan Ramadhan kali ini dan seterusnya, saya boleh menjadi seorang yang lebih baik.

Secara konklusinya, Pastikan segala apa yang kita lakukan walaupun pekerjaan harian kita sekalipun menjadi ibadah dan kita dikurniakan ganjaran yang sangat besar dan baik dari Allah kerana tidak melepaskan peluang ibadah dalam bulan yang penuh kemuliaan dan barakah ini.

Tuan Puan nak tak kalau Ustaz tawarkan untuk sama-sama kita jadi teman seperjuangan dalam Al-Quran? Apa yang Tuan Puan akan dapat :

✅ Guru Al-Quran yang profesional dan mesra mengajar

✅ Kaedah mengaji yang mudah dan senang faham

✅ Masa belajar yang fleksibel, ikut masa lapang anda

Jadi Ustaz Ustazah nak jemput Tuan Puan ke Pengajian Lebih Intensif dalam AZDAN FASTRACK BOOTCAMP. Hampir 10,000 orang sudah berjaya mengaji walaupun dari Kosong. Rahsia mereka dengan mengikuti Pengajian Al Quran di Azdan ini. Jom sertai Kelas Pengajian di Azdan sekarang! 

DAFTAR SEKARANG! TEMPAT SANGAT TERHAD! 

TEKAN LINK INI SEGERA >> https://go.wasap.my/pengajianazdan26

#LivingQuranicLife

#KeluargaBahagiaBersamaAzdan