Belajar Tarannum Pun Dah Boleh Bantu Kuasai Tajwid, Seronoknya!

belajar tarannum

Pernah tak tengok pertandingan tilawah Al-Quran yang kerap kali ditayangkan di televisyen baik di peringkat kebangsaan atau antarabangsa, atau anda sendiri pernah terlibat dalam pertandingan ini pastinya anda cukup tahu dengan seni bacaan tarannum Al-Quran yang penuh lunak dan ‘berlagu’.

Jom, kita baca dulu tarannum ni sebenarnya macam mana…

Pengertian Tarannum

Pertandingan yang diperkenalkan dalam mencari pembaca Al-Quran itu turut mementingkan tarannum yang dibawa peserta. Buat anda yang pertama kali mendengar perkataan tarannum, taranum dari segi bahasa bermaksud menyanyi atau memperelokkan suara terhadap sesuatu. Manakala dari segi istilah pula tarannum adalah satu ilmu yang membahaskan kaedah kepelbagaian bunyi mengikut nada atau irama yang bertujuan untuk memperelokkan bunyi sesuatu bacaan al-Quran.

Untuk pengetahuan, tarannum mulai wujud sejak di zaman Rasulullah S.A.W lagi serta turut disebutkan dalam hadis.

Sebagai umat Islam kita digalakkan membaca al-Quran dengan bertarannum sebagaimana sabda Rasulullah SAW iaitu “Bukanlah dari kalangan kami (umatku) orang yang tidak melagu-lagukan (bertarannum) dengan al-Quran”.

Dalil Tarannum Al-Quran

Firman Allah SWT dalam surah Muzammil, ayat 4 mengatakan “Dan bacalah Al Quran itu dengan perlahan-lahan.”.

Berdasarkan perintah Allah yang ringkas itu, Ibn Abbas menafsirkan tartil yang dimaksudkan dalam ayat tersebut adalah bacaan yang jelas, terang makhrajnya serta perlahan-lahan.

Ini bermakna tartil adalah bacaan yang penuh berhati-hati, sempurna tajwid dan makhrajnya dengan alunan bacaan yang baik tanpa kegopohan.

Menurut Alfadhil Tuan Haji Nik Jaafar Bin Nik Ismail, bahawa bacaan tartil itu adalah merangkumi perkara asas seperti tajwid, tarannum, fasahah dan suara.

Hadis yang menggalakkan penggunaan tarannum dalam bacaan al-Quran seperti sabda Rasulullah SAW :

Maksudnya : “Abdullah bin Mughaffal al-Muzaniy berkata bahawa Rasulullah membaca surah al-fath pada tahun pembukaan kota makkah. Pada ketika itu Baginda sedang menuju ke Makkah di atas kenderaan Baginda. Baginda membacanya dalam keadaan melagu-lagukannya(bertarannum)”

Ciri-ciri Tarannum Al-Quran

Tarannum Bil Quran tidak boleh terpisah daripada ciri-ciri berikut :

  • Nada, iaitu tekanan atau tingkatan bunyi suara.
  • Rentak, iaitu gerakan untuk menghidupkan bunyi suara.
  • Irama, iaitu alunan atau bentuk bunyi.

Pada kali ini, kami akan berkongsi kepada beberapa jenis tarannum Al-Quran yang sering dibacakan para qari dan qariah dalam membuatkan bacaan Al-Quran lebih enak didengar pembaca dan juga pendengar.

Mesti ramai yang berkobar-kobar nak belajar bertarannum kan? Tapi, sebelum kita nak belajar tarannum, sekurangnya kita tahu hukum-hukum tajwid yang asas, tanda huruf dan sebagainya supaya bila kita belajar tarannum akan memudahkan. 

Sekiranya anda ingin mencari pengajian Al-Quran yang boleh membimbing anda lancar mengaji Al-Quran sehingga mahir, boleh tekan link https://go.wasap.my/pengajianazdan26 untuk dibimbing oleh guru profesional Kaedah Azdan.

Apa yang menariknya jika kita belajar Tarannum?

Ramai orang mahu belajar taranum untuk mencantikkan dan memperelokkan suara mengikut proses nada, rentak dan irama yang dinyatakan di atas.

Setiap lagi, ada melodinya sendiri. Ini bukanlah untuk berbangga diri kerana boleh membaca Al Quran berlagu. Namun lebih kepada untuk mengalunkan seni suara bagi memberi kefahaman kepada kecantikan dan keindahan kalimah-kalimah Allah dalam Al Quran.

Ini juga dapat membantu pembaca dan juga pendengar menghayati uslub-uslub Al Quran sehingga dapat memahami maksud pada akal, hati dan roh.

Yang paling penting sekali, dapat beramal dengan apa yang sudah dipelajari dari Al Quran.

Jenis-jenis Tarannum Al-Quran

1. Tarannum Bayati

Bayati berasal daripada perkataan (بيت) yang bermaksud rumah atau tempat kediaman. Tarannum ini dipopularkan oleh qari-qari Arab terutamanya di Mesir. Pendapat lain juga mengatakan Bayati berasal dari nama daerah di Iraq dan dibawa oleh orang Syria.

Tarannum ini mempunyai sifat alunan yang lembut di samping ketegasan. Ianya juga sesuai dengan tabaqot yang sederhana dan mempunyai unsur harmoni dan ketenangan. Sekiranya persembahan bacaan al-Quran tidak dimasukkan tarannum Bayati maka pasti dirasakan belum lengkap dan sempurna kerana tarannum Bayati adalah asas dalam ilmu tarannum. Peranan Tarannum Bayati juga memantapkan dalam persembahan bacaan al-Quran lebih-lebih lagi pada pembukaan dan penutup bacaan.

2. Tarannum Nahawand

Nahawand merupakan salah satu nama tempat di daerah Hamdan, Parsi atau dikenali sebagai Iran. Nahawand bermaksud nama khusus bagi sejenis tarannum yang dipopularkan oleh Qari di daerah tersebut mengikut budaya tersendiri.

Tarannum Nahawand mempunyai sifatnya tersendiri seperti gerak alunan yang ringan tapi berkesan, mempunyai kesederhanaan yang memikat jiwa serta bersesuaian dengan tabaqat yang sederhana. Tarannum ini juga lebih kepada ayat memohon dan bercerita dalam kelembutan yang bersopan. Selain itu, tarannum ini mampu melembutkan bacaan al-Quran serta menenangkan jiwa pembaca dan pendengar.

3. Tarannum Rast

Menurut Ustaz Nik Jaafar Bin Nik Ismail, tarannum Rast berasal dari Parsi,Iran. Kemudian diubahsuai oleh orang-orang Arab Mesir sehingga ia dikenali sebagai salah satu tarannum yang popular di Mesir.

Tarannum Rast merupakan tarannum yang unik. Kelembutan alunan yang mempunyai bunga-bunga suara membuatkan ia berbeza dengan tarannum lain dari segi lagunya. Ia sesuai dengan mana-mana bentuk ayat al-Quran yang dibacadan sesuai dengan mana-mana tabaqot. Tarannum ini juga mempunyai gerakan lembut di samping ketegasan. Tarannum yang mempunyai lagu yang hampir sama dengan Rast ialah tarannum Sikah dan Jiharkah.

4. Tarannum Soba

Soba dari segi bahasa bermaksud rindu. Manakala dari segi istilah tarannum ialah salah satu jenis tarannum yang dipopularkan oleh para Qari Arab mengikuti budaya mereka.

Setiap tarannum mempunyai sifat tersendiri dalam mewarnai kepelbagaian dalam lagunya, begitu juga tarannum Soba. Tarannum ini mempunyai alunan yang lembut mendayu dan sesuai dengan ayat yang menunjukkan permohonan, merayu dan merintih. Ianya juga mempunyai gerak ringan yang meresap jiwa serta sesuai dalam tabaqat yang sederhana. Tarannum yang mempunyai angina (suara) yang hampir sama dengan Soba ialah tarannum Bayati.

5. Tarannum Hijazi

Hijazi ialah salah satu nama kawasan di negara Arab Saudi. Istilah Tarannum Hijazi merupakan alunan tarannum yang dipopularkan oleh para Qari Hijazi mengikut budaya di kawasan tersebut. Tarannum Hijazi berlahjah Mesir lebih lembut dan menarik dengan kelembutan bahasa al-Quran.

Tarannum ini dikenali sebagai alunan yang tegas dan bersemangat. Ia biasanya sesuai dengan man-mana tabaqat untuk ayat doa, perintah dan marah atau amaran. Pergerakan alunannya tidak begitu fleksibel berbanding tarannum lain tetapi ianya bersifat lincah dan menghidupkan persembahan. Justeru, tarannum ini sesuai dengan para Qari yang mempunyai suara yang tinggi dan lantang kerana ayat-ayat yang dibaca bertujuan untuk ketegasan terhadap maksud ayat al-Quran.

6. Tarannum Sikah

Tarannum Sikah adalah sebuah tarannum yang berasal negara Parsi. Pakar-pakar tarannum al-Quran dari Negara Hijazi digunapakai setelah diubahsuai dan dipopularkan kepada seluruh Qari di segenap pelusuk dunia ini mengikut lahjah & Arab Hijazi.

Tarannum Sikah adalah sebuah tarannum yang unik. Gerakannya yang ringan dan bersahaja membutakan ia berbeza dengan tarannum lain. Ia amat sesuai digunakan pada ayat-ayat yang menceritakan kisah Nabi atau kaum, kerohanian, hari kiamat dan sebagainya. Ianya sesuai dengan mana-mana tabaqot serta mempunyai alunan yang lembut menusuk kalbu yang membawa kepada keinsafan di setiap makna bacaan al-Quran.

7. Tarannum Jiharkah

Tarannum Jiharkah berasal daripada dari negara Parsi dan digunapakai oleh para Qori Hijazi dengan mengikuti budaya mereka. Ia dipopularkan oleh para Qari Mesir mengikut budaya mereka yang lebih lembut dan hebat bersesuaian dengan kelembutan al-Quran.

Tarannum ini dikenal dengan sifatnya yang mendayu-dayu dan ayat merintih. Oleh itu, ia amat sesuai dibacakan pada ayat yang menceritakan tentang rintihan, hari kiamat atau doa. Ia juga sesuai pada ayat yang bersifat dalaman ataupun rohani serta sesuai dengan tabaqat sederhana. Tarannum ini berperanan sebagai tarannum yang menenangkan persembahan yang tegang. Selain itu, tarannum ini juga memberi kefasihan dan ketartilan dalam bacaan al-Quran.

Bagaimana nak belajar tarannum dengan MUDAH?

  1. Niat yang Betul

 Persiapan minda iaitu ikhlas belajar kerana Allah. Membaca Al-Quran itu amat tinggi ganjarannya daripada Allah. Jangan kita belajar mengaji Al-Quran dengan niat keduniaan seperti nak menunjuk-nunjuk bacaan siapa yang paling sedap atau untuk mendapat kemasyhuran daripada bacaan tarannum kita. Belajar Tarannum dengan sabar dan penuh minat. Jangan terburu-buru mengejar untuk menghabiskan 7 lagu semuanya tetapi akhirnya 1 lagu pun tidak melekat didalam minda dan tidak dapat dikuasai.

  1.  Jangan malu untuk belajar tarannum

Jangan malu untuk cuba melagukan lagu yang diajarkan. Biarpun iramanya sumbang. Tanpa mencuba, kita tidak akan berjaya. Tidak ada orang yang dapat terus berlari. Semua orang bermula dari merangkak, kemudian berjalan dan berlari. Kemudian setelah difahami lagu-lagu yang diajarkan itu, cuba lagukan kepada ayat-ayat lain yang tidak pernah diajarkan. Inilah sebenarnya yang kita mahukan. Dapat melagukan apa juga lagu didalam mana-mana ayat tanpa sebarang masalah.

  1. Praktikal bacaan Al-Quran 

Belajar lagu Harakat demi harakat. Ulang harakat yang sama berulang kali tanpa rasa jemu sehingga iramanya melekat di dalam diri. Saya ingin memberikan contoh semasa memasuki darjah 1 sekolah rendah dahulu. Kita tidak diajar untuk menyanyikan lagu Negaraku. Setiap kali perhimpunan, pelajar senior akan menyanyikan lagu tersebut dan kita sebagai pelajar yang baru masuk akan dengar dengan penuh penghayatan sebabnya kita tak boleh bercakap semasa lagu Negaraku dinyanyikan. Lama-kelamaan kita dapat menyanyikan lagu tersebut. 

Begitulah juga dengan irama lagu Tarannum. Jangan harapkan sewaktu didalam kelas sahaja. Sebaliknya perlu membuat ulangkaji semasa dirumah.Mungkin semasa kelas kita tidak dapat “menyerap” /menghayati irama yang diajarkan, tapi bila kita balik dan dengar berulang-ulang kali, kita akan mula faham irama lagu berkenaan.

  1. Semak bacaan tarannum dengan orang yang betul 

 Dapatkan guru-guru yang mempunyai ilmu tarannum untuk membimbing kita mempelajari ilmu ini. Mempelajari daripada komputer, VCD dan kaset hanyalah sebagai tambahan dan ulangkaji sahaja. Guru-guru akan memberikan tunjuk ajar yang lebih berkesan dalam memahami ilmu ini.

Secara konklusinya, Semoga tips yang telah dikongsikan dapat membantu anda yang berkobar-kobar untuk belajar tarannum dengan baik. Bagi anda yang nak belajar taranum dengan kaedah yang mudah dan intensif, jom bersama Azdan dalam pengajian terbaru Azdan, Azdan Fastrack Bootcamp dengan tekan link di bawah sekarang sebelum terlambat!

Rujukan :